Welkom in De Hoorn

Wie De Hoorn zegt, zegt bier. Oké, je aandacht hebben we. Brouwerij De Hoorn bestaat al sinds 1923. Drie jaar later werd hier de allereerste Stella getapt … en gedronken. Maar na de verhuis van de brouwactiviteiten lag het gebouw er decennia verlaten bij. In 2007 besloten zeven Leuvense ondernemers om van dit Leuvens monument een open, creatieve hotspot te maken waar bedrijven en mensen elkaar inspireren en versterken.

Vijf jaar later werd de nieuwe Hoorn een feit. Ondertussen worden ondernemers uit de creatieve en culturele sector dagelijks aangemoedigd om elkaar in De Hoorn te ontmoeten om te werken, te feesten of te eten.

Sinds 2012 is de oude brouwerij de nieuwe thuis van heel wat creatieve bedrijven. Maar je geniet hier ook van een fris pintje, snelle lunch of gezellig diner. Én je vindt hier een unieke locatie voor je feesten en evenementen.

Historiek

21e eeuw

2007

Zeven jonge, enthousiaste Leuvenaars kopen het historische gebouw, dat in 1997 als monument werd erkend. Ze willen het ombouwen tot een innoverende ontmoetingsplek.

2011 – 2012

Na drie jaar van plannen maken, starten ze in januari 2011 met de restauratie, renovatie en nieuwbouw van De Hoorn. Het Gentse architectenbureau Office 360 heeft de opvallende en intelligente constructie ontworpen. In oktober 2012 opent De Hoorn de deuren.

Vandaag

Vandaag is de Vaartkom een bloeiend stadsdeel, waar het industriële erfgoed wordt omgetoverd tot een bruisende, creatieve en groene stadswijk. De Hoorn speelt daarin een hoofdrol dankzij zijn architecturaal en functioneel inspirerende verhaal.

20e eeuw

1922

Brouwzaal Artois wordt gebouwd naar een ontwerp van L. Monnoyer en wordt genoemd naar de historische brouwerij ‘Artois’. Wanneer de brouwerij in de jaren 20 van de vorige eeuw beslist uit te breiden, kiest Artois voor hoogbouw vanwege de beperkte beschikbare ruimte.

1926

De allereerste Stella Artois wordt als kerstbier in dit gebouw gebrouwen. De naam ‘Stella Artois’ is een samensmelting van het Latijnse woord voor ‘ster’ en de naam van de stichter van de brouwerij, Sebastiaan Artois. Het bier is zo’n succes dat het permanent op de markt blijft.

WOII

Na een bombardement blijft de wijk gehavend achter. Door de bijzondere structuur van De Hoorn blijft Artois overeind. De Hoorn is dan ook een sterk staaltje industriële architectuur. Het is een van de eerste industriële gebouwen met Vierendeelliggers. Dit principe van opengewerkte dragende balken werd ontdekt door de Leuvense ingenieur Arthur Vierendeel.

18e eeuw

1717

Sebastiaan Artois (1680-1726) koopt De Hoorn en geeft haar zijn naam: Brouwerij Artois. Leuven maakt Artois groot en Artois Leuven: de accijnzen op de bierverkoop spijzen de stadskas en daarmee wordt de Leuvense infrastructuur verbeterd.

1751

De Leuvense Vaart wordt aangelegd, met beneden aan de Keizersberg een nieuwe binnenhaven: de Vaartkom. Lange tijd is dit het economische hart van Leuven. De silo’s, maalderijen en de brouwzaal van De Hoorn doorbreken zowel qua hoogte als qua stijl de tot dan toe eenvormige skyline.

15e eeuw

In de 15de eeuw wordt De Hoorn een van de grootste Leuvense bedrijven. Het Leuvense stadswater is vaak ondrinkbaar dus drinken de inwoners veel bier. Een Leuvenaar verzet in die tijd makkelijk 300 tot 440 liter bier per jaar. Bovendien wordt in 1425 de Katholieke Universiteit Leuven opgericht. Studenten van over heel Europa stromen toe, wonen er, studeren en … drinken bier.

‘Anno 1366’

Brouwerij De Hoorn, bakermat van Stella Artois, wordt opgericht in 1366, vandaar de vermelding ‘Anno 1366’ in het logo. In dat jaar spreekt men voor het eerst van Den Hoorn: eerst een herberg, later ook een brouwerij. De jachthoorn verwijst naar het jachtgebied van de graven van Leuven op de Keizersberg.

Partners

Partners

De Hoorn is een uitgesproken duurzaam project. Niet enkel door het hergebruik van de oude gebouwen en de ligging, maar ook door de energiezuinige aanpak. Zo werd extra aandacht besteed aan de isolatie en de zonnewering van het gebouw en werd er een innovatief hybride ventilatiesysteem ontwikkeld, waarvoor De Hoorn een EFRO-subsidie kreeg.

De Hoorn kreeg steun van de Vlaamse overheid via een ecologiepremie voor de plaatsing van regenwaterputten en zonnecellen. Ook het gespecialiseerde dienstencentrum kwam tot stand met behulp van het Vlaams Agentschap ondernemen.

Zowel voor de restauratie van De Hoorn als voor de uitwerking van de heritage trail kreeg De Hoorn steun van AB-Inbev en het fonds Baillet Latour.

De Hoorn werkt mee aan het programma iStart, het incubatieprogramma van iMinds ter stimulering van (studenten)ondernemerschap binnen de brede ICT sector.