Over De Hoorn

Brouwerij De Hoorn is de bakermat van Stella Artois. Ze werd opgericht in 1923. Het historisch beschermde gebouw dankt zijn bijzondere karakter aan de monumentale brouwzaal Artois en z’n unieke bouwconstructie. In 1926 werd hier voor de eerste keer Stella Artois gebrouwen.

Enkele jaren geleden werd De Hoorn gekocht door zeven enthousiaste Leuvenaars met als doel er een innoverende ontmoetingsplaats van te maken. Vandaag is de oude brouwerij een bruisende plek die onderdak biedt aan enkele historische eventzalen, 3000m2 kantoorruimte voor creatieve bedrijven, een Petit Café en een Restaurant om u tegen te zeggen.

Historiek

21e eeuw

2007

Na 20 jaar leegstand kopen zeven jonge, enthousiaste Leuvenaars het in 1997 tot monument bekroonde gebouw De Hoorn met als doel het te veranderen in een innoverende ontmoetingsplek binnen een prachtig historisch kader.

2011 – 2012

Na drie jaar plannen en voorbereiden, start in januari 2011 de restauratie, renovatie en nieuwbouw van De Hoorn. Het Gentse architectenbureau 360 ontwerpt een opvallende constructie die het historische gebouw op intelligente wijze linkt aan de nieuwbouw. In oktober 2012 opent De Hoorn haar deuren.

Vandaag

Vandaag de dag is de Vaartkom een stadsdeel in transitie. De industriële site verandert in een bruisende, creatieve en groene stadswijk. De Hoorn speelt hierin een bepalende rol met zijn architecturaal en functioneel inspirerend verhaal. Het monument De Hoorn is de dag van vandaag een innoverende ontmoetingsplaats in een schitterend historisch kader.

20e eeuw

1922

Brouwzaal Artois wordt gebouwd naar ontwerp van L. Monnoyer en wordt genoemd naar de historische brouwerij ‘Artois’. Wanneer de brouwerij in de jaren ‘20 van de vorige eeuw beslist uit te breiden, is hier aan de Vaartkom slechts een rechthoekig stukje grond beschikbaar. De oplossing wordt dan ook in de hoogte gezocht. In plaats van het gebruikelijke horizontale brouw circuit kiest Artois voor een verticaal brouwproces.

1926

De allereerste Stella Artois wordt als kerstbier in dit gebouw gebrouwen. De naam ‘Stella Artois’ is een samensmelting van het Latijnse woord voor ‘ster’ en de naam van de stichter van de brouwerij, Sebastiaan Artois. Het bier is zo’n succes dat het permanent op de markt blijft.

WOII

Na een bombardement blijft de wijk gehavend achter. Door de bijzondere structuur van De Hoorn blijft Artois overeind. De Hoorn is dan ook een sterk staaltje industriële architectuur. Het is één van de eerste industriële gebouwen met Vierendeelliggers. Dit principe van opengewerkte dragende balken werd ontdekt door de Leuvense ingenieur Arthur Vierendeel.

18e eeuw

1717

Sebastiaan Artois (1680-1726) koopt De Hoorn op en geeft haar zijn naam: Brouwerij Artois. Leuven maakt Artois groot en Artois Leuven: de accijnzen op de bierverkoop spijzen de stadskas en die verbetert de Leuvense infrastructuur.

1751

De Leuvense Vaart ontstaat, met beneden aan de Keizersberg een nieuwe binnenhaven: de Vaartkom. Lange tijd is dit het economische hart van Leuven. De silo’s, maalderijen en de brouwzaal van De Hoorn doorbreken zowel in hoogte als in stijl de tot dan toe eenvormige skyline.

15e eeuw

In de 15de eeuw wordt De Hoorn één van de grootste Leuvense bedrijven. Het Leuvense stadswater is vaak ondrinkbaar dus drinken de inwoners veel bier. Een Leuvenaar verzet in die tijd makkelijk 300 tot 440 liter bier per jaar. Bovendien wordt in 1425 de Katholieke Universiteit Leuven opgericht. Studenten van over heel Europa stromen toe, wonen er, studeren en … drinken bier.

‘Anno 1366’

Brouwerij De Hoorn, bakermat van Stella Artois, is er al in 1366. Het verhaal van het ontstaan van de brouwerij ligt vervat in het bekende logo: ‘Anno 1366’ prijkt boven een jachthoorn op het etiket. In dat jaar spreekt men voor het eerst van Den Hoorn, eerst een herberg, later ook een brouwerij. De jachthoorn verwijst naar het jachtgebied van de graven van Leuven op de Keizersberg.

Partners

Partners

De Hoorn is een uitgesproken duurzaam project. Niet enkel door het hergebruik van de oude gebouwen en de ligging, maar ook door de energiezuinige aanpak. Zo werd extra aandacht besteed aan de isolatie en de zonnewering van het gebouw en werd er een innovatief hybride ventilatiesysteem ontwikkeld, waarvoor De Hoorn een EFRO-subsidie kreeg.

De Hoorn kreeg steun van de Vlaamse overheid via een ecologiepremie voor de plaatsing van regenwaterputten en zonnecellen. Ook het gespecialiseerd dienstencentrum kwam tot stand met behulp van het Vlaams Agentschap ondernemen.

Zowel voor de restauratie van De Hoorn als voor de uitwerking van de heritage trail kreeg De Hoorn steun van AB-Inbev en het fonds Baillet Latour.

De Hoorn werkt mee aan het programma iStart, het incubatieprogramma van iMinds ter stimulering van (studenten)ondernemerschap binnen de brede ICT sector.